הסכם מכר דירה, הקרוי גם הסכם מכר מקרקעין, הינו השלב החוזי אשר נכרת בין מוכר לקונה של נכס מקרקעין מסויים. לפניכם מאמר אשר יעזור לכם להבין מהו הסכם מכר במקרקעין
הסכם המכר הוא שייפרט את תנאי העיסקה לרבות אופן התשלום, תאור מדוייק של הנכס הנמכר, חלוקת אחריות טרם ולאחר מסירת הנכס, תאריכים לקיום החוזה ועוד סעיפים רבים ומגוונים אשר מפרטים את אשר הוסכם עליו בין הצדדים לעסקה. לרוב, טרם לחתימת הסכם המכר ייכתב בין הדדים זכרון דברים אשר יפרט באופן כללי את פרטי העסקה.
שלבים מקדימים לעריכת ההסכם
טרם רכישת נכס מקרקעין יש לבצע בדיקות מרובות, בעזרתן יוכל הרוכש להבטיח כי הוא רוכש נכס נקי מכל התחייבות ו/או שיעבוד ו/או עיקולים לכל צד שלישי, ואילו המוכר יוכל להיות בטוח כי הרוכשים אכן מתכוונים לשלם לו בהתאם להסכם. בדיקות אלה נעשות לרוב על ידי עורך דין המתמחה בדיני המקרקעין ו/או בדיני החוזים אל מול לשכות רישום המקרקעין של משרד המשפטים, רשמי המשכונות, רשמי החברות ועוד.
הסכם מכר יכלול מספר פריטים כולל התיאור המדוייק של הנכס
ייחודו של הסכם מכר מקרקעין
החוק הישראלי דורש כי בכל הסכם מכר מקרקעין יופיעו פרטים מסויימים בעזרתם ניתן יהיה לאכוף את החוזה. כחלק מפרטים אלה ייצוינו כאמור פרטיו ותיאורו המדוייק של הנכס לרבות צירוף נסח הטאבו שלו, בנוסף יחתמו הצדדים על שטר מכר אשר יעבור לאחר מכן ללשכת רישום המקרקעין. במקרים מסויימים בהם רוכש העסקה הינה חברה, יש לצרף מסמכים נוספים כגון אישורים שונים מהעורך דין של החברה או מרואה חשבון.
תוקפו של חוזה מכר
ישנם מקרים שבהם תוקף חוזה הרכישה בטל למרות שלכאורה התקיימו כל התנאים לקיומו. המצבים הללו עלולים לנבוע מאי הבנת החוזה עקב מגבלות שפה, רשלנות בניסוח או שלא קיבל תוקף מאת בית המשפט משום שלא ענה על התנאים הבסיסיים לקיומו. זאת הסיבה שיש להתייעץ עם עורך דין בנושא ואף להיות נוכחים עימו בשעת כריתתו.