עד שלהי שנת 2013 היה נהוג פטור מתשלום מס השבח למי שמכר דירה יחידה שהייתה בידו ורכש תחתיה אחרת, ולאחר מכן להמתין 18 חודשים תקופת צינון לצורך קבלת פטור נוסף. תקופת צינון זו כבר אינה נדרשת.
החוק הקיים אומר, כי ניתן למכור את הזכות במקרקעין תוך העברה במתנה (ללא תמורה) מיחיד אל קרוב המשפחה שלו כדי לזכות בפטור ממס שבח. מקבל ההעברה יהנה מתשלום של שליש מס רכישה מתוך מס הרכישה שהיה משלם אילו היה רוכש את הדירה בשווי כסף על פי מדרגות מס הרכישה במועד העברת הזכויות בדירה. למעשה, מדובר על מקלט מס נפוץ, אשר משנת 2014 שינה בו נוסח סעיף 49ו' את תקופות הצינון.
תקופת הצינון הקודמת
תקופת הצינון שהייתה נדרשת עד ליום 31.12.13 היא 4 שנים לדירה שלא שימשה מקום קבע לבעליה או אם מעניק המתנה הוא הורה – 3 שנים מן היום שהילד נעשה בעליה. אילו מדובר על נותן מתנה הורה לילד שאינו נשוי, יחלפו שנתיים ממתן הדירה ואילו הוא נשוי או הורה יחיד על פי חוק משפחות חד הוריות – יש תקופת צינון של שנה אחת בלבד.

העברת דירה ללא תמורה
תקופת הצינון הנוכחיתהחל מיום 1.1.14 מתנהלים על פי סעיף 49ו' בנוסחו החדש כשחלה תקופת צינון של ארבע שנים מיום קבלת המתנה או 3 שנים מיום שהחל להתגורר בה דרך קבע. מניין השנים יחל לאחר שמלאו למוכר הדירה 18 שנים ואם המוכר הוא בן זוג קטין של אדם בגיר, יקחו בחשבון את גילו של המבוגר יותר מביניהם. בתוך שלוש שנים למועד קבלתה יראו לפחות בחמישים אחוזים ממחיר הדירה במתנה – גם אם הדירה כולה הועברה במתנה.
יש להבדיל בין הקרובים למס שבח ולמס רכישה
קרוב לעניין מס שבח הוא הורה, בן זוג, צאצא או צאצא של בן הזוג ובני הזוג של כל אחד ואחת מאלו. גם בן זוגו של האח או האחות הוא קרוב וכן הורי ההורה קרובים. אח של בן הזוג אינו קרוב משפחה וכן אחיין – בנו של האח אינו קרוב. קרוב לענייני מס רכישה – הינו בן זוג לאורך לפחות שישה חודשים לפני המכירה, צאצא, הורה, בן זוג של צאצא, אחות ואח. מכאן, שסבא וסבתא יכולים ליהנות מ
מס שבח, אולם לא ממס רכישה – ויש להתייעץ עם עורך דין באשר לזכאות זו.