כשהבנק מבקש בטוחה עבור מסגרת הלוואה או פעולות שונות שנעשות בחשבון, הוא דורש מבעל החשבון להראות כי יש לו בצד סכום כסף שעשוי לכסות את ההחזרים אליו במידה ולא יהיה יכול להשיבם מסיבה מסוימת. כך גם בביטוחי הלוואות ומשכנתא. גם בשוק הפרטי, שיק ביטחון הוא נוהל נהוג ומפוץ בעולם המסחר של היום. ניתן לרשום על השיק הזה "לביטחון בלבד" , ורבים משתמשים בו במהלך חייהם במעמד קניית רכב, שכירות דירה ובעסקים. מי שמקבל את השיק אינו יכול לפרוע אותו אלא עם קיומה של עילה משפטית.
שיק פתוח – שיק ביטחון
בדרך כלל לא ניתן לדעת מה יהיה הסכום לתשלום ומתי יהיה צורך לשלם אותו, התאריך והסכום לתשלום אלו שורות בשיק שתישארנה פתוחות, ובמידה שהתרחשה הפרה של החוק וישנה עילה לפירעונו, עושים זאת לפי סעיף 19 לפקודת השטרות – הנוסח החדש. הנוסח אומר כי אם חסרה אינפורמציה מסוימת בשיק, המחזיק בו יכול למלא את הפרטים ככל ראותו, וכן אם השלים את הפרטים אותו אדם חייב לאחר מסירתו, יהיה בר – פריעה וסחיר. זאת, בלבד שזה נעשה בזמן סביר ובדיוק כפי ההרשאה אשר ניתנה.
מה נחשב לזמן סביר?
על עורך דין נזיקין מטעמו של בעל השיק ינסה להראות כי האוחז בשיק לא קיבל את ההרשאה לפירעונו של השיק – "בדיוק לפי הרשאה" – ההרשאה, אם ניתנת, חייבת להיות מדויקת גם בסכום. כך, גם אם הסכום הנקוב בו הוא תוצר הערכתו של האוחז בשיק ולא לפי הסכם.
איך מוציאים לאור את פירעון השיק?
על מנת שאותו אדם החב לאוחז בשיק ישלם לו את חובתו בשיק הביטחון, ניתן לגשת ללשכת ההוצאה לפועל, וזאת מבלי לתבוע בבית המשפט, וזאת משום ששיק – הינו כפסק דין. על מנת לפרוע את אותו השיק אותו אוחז היה חייב להסדיר מבעוד מועד כתב הסכם שמגדיר במדויק את המטרה שלשמו ניתן השיק ואת התנאים למימושו, כמו מועד פירעונו והסכום.