איסור פיטורי עובדת במהלך או לאחר חופשת הלידה שלה קבוע בסעיף 9-ג´ לחוק עבודת נשים. פיטוריה של עובדת בהיריון מחייבת את אישור משרד התמ"ת. מה קורה בתקופה שלאחר חופשת הלידה?
מעבידים שונים חוששים לפטר עובדת הרה, ויוצא מכך שהם מרעים את תנאי העסקתה; שינוי במעמדה, התחשבנות על כל שעה ועל כל היעדרות, הקפדה על נהלים ועוד. החוק מעניק תשובה לגבי מקרים שונים שבהם מתקיימת התנכלות כלפי עובדת בהריון, אולם אין תשובה מספיק ברורה לגבי מעסיק שמשנה את עורו בתקופת ההריון. החוק טוען כי אין לפטר את העובדת כשישים ימים לאחר חופשת הלידה שלה, אולם ישנם מעסיקים שמפטרים את העובדת מיד לאחר חופשת הלידה ומבקשים ממנה לשבת לאורך שישים ימים משולמים, או שמעוניינים להחזיר אותה לששים יום, אחרת היא מפוטרת, בעוד "ההזמנה" הזו אינה מזמינה במיוחד.
הרעת תנאים בתום חופשת לידה
הרעת התנאים בעבודה שבאה כתחליף לפיטורי העובדת עלולה להתרחש שלא בתום לב. נשים רבות מתלוננות שהמעסיק גורם לנשים שחוזרות מחופשת הלידה לנטילת סמכויות, שינוי מעמד, שינוי תפקיד או להרעה בתנאי השכר – במטרה לגרום להן לעגמת נפש. למעשה, החוק קובע כי המעביד צריך לנקוט צעדים אקטיביים כדי להשיב את היולדת לאחר החופשה ולסייע לה להשתלב בעבודה.
פיטורין בניגוד לחוק
חזרה לאותו תפקיד באותו המקוםלעתים, נשים שחוזרות מתקופת חופשת לידה ממושכת עלולות למצוא את מקום העבודה מאויש ופעיל, צרכי המעביד השתנו והוא דורש להעבירה לסניף אחר – גם אם זה סניף חדש. לעתים זה כרוך בנסיעה ארוכה יותר ובזמן היעדרות רב יותר מן הבית, אולם בית הדין לעבודה עומד על שוויון ההזדמנויות בעבודה. על העובדת לחזור לאותו מקום עבודה ולהמשיך באותו התפקיד שממנו נפרדה לפני החופשה.
כמה אנקדוטות נוספות
לפי החוק, אין לחפוף עובד חדש בין ימי ההודעה המוקדמת ובין התקופה האסורה לפיטורין. האיסור הזה נועד להעניק אפשרות לעובדת להוכיח את יכולותיה מחדש, ולהשיב אותה למעגל העבודה, וכי חובה להשיב אותה, להבדיל מחפשה ללא תשלום. במידה שהעובדת יוצאת לחל"ת, יש לחזור לא יאוחר מתקופה שתעלה על רבע מזמן העסקת העובדת ועד לתחילת חופשת הלידה שלה – ולא יותר משנה ממועד הלידה לרבות חופשת הלידה. בנוסף, פגיעה בהיקף המשרה או בתנאי השכר יתאפשר אך ורק לאחר קבלת אישור משרד התמ"ת.