עובד זכאי להתפטר ביוזמתו, ועדיין לקבל פיצויי פיטורין, במידה שהוא עונה על תנאים מסוימים. החוק מנסה לשמור על תנאים הוגנים גם אם אותו אדם לא באמת התפטר מרצונו החופשי או בנסיבות אחרות.
הזכות לקבלת פיצויי פיטורין מעוגנת על פי חוק משנת התשכ"ג 1963, וזו זכות שנמנית עם חוקי המגן הקוגנטיים – אין לוותר עליהם גם אם העובד עצמו הסכים לכך. לפי חוק, מי שעבד במקום עבודה מסוים לפחות שנה אחת ברצף או שהוגדר כעובד עונתי ועבד שתי עונות ברצף, בין אם תחת ידו של מעסיק אחד או מקום עבודה אחד – זכאי לקבל פיצויים מן המעסיק עקב פיטוריו. על פי אותה הנימה, גם פיטורין נערכו בסמוך למועד השלמת שנת עבודה יזכו בפיצויים, כיון שהחוק יראה בכך ניסיון להתנער מן החובה לשלם לעובד פיצויים בגין הותק.
מקרים בהם החוק מזכה בפיצויים
החוק יחייב את המעסיק להעניק פיצויים אילו המעביד נפטר או פשט רגל, או בגין מחיקת ופירוק תאגיד. פטירתו של העובד תזכה את שאריו כפי שנקב בשמותיהם בפיצויי פיטורין. עובד שהתפטר מעבודתו עקב מצב בריאותי לקוי שלו או של בני משפחתו תוכל לזכות אותו בפיצויים, התפטרות כדי לטפל בתינוק – נו או ביתו של העובד לפני שמלאו לו 9 חודשים או לטובת 9 חודשים ממועד האימוץ, העתקת מקום מגורים לרגל נישואין ובמקרים נוספים.

להתפטר ולקבל את כלל הפיצויים
מתי עוד ניתן לדרוש פיצויים?במידה שחלה הרעה בתנאי העבודה באופן משמעותי, ניתן להגיש תלונה בבקשה לקבלת פיצויים. הרעה במקרה זה אמורה להיות התנהגות מעליבה אשר נראה שיש בה יחס שאינו מקרין רצון להמשך עבודה של העובד, הורדה בשכר או מניעת קידום, שינוי בתנאי ההעסקה באופן בלתי הוגן ועוד. גם הרעה במצב הבריאותי של העובד מחייבת את העובד לגשת ולעדכן את המעביד כדי שזה ימצא דרך חלופית שתתאים למצב העובד החדש.
ממי לדרוש את הפיצויים?
התפטרות מול המעביד דורשת פיצויים, וכדי לדרוש זאת יש לעמוד במסכת תנאים. כדי לעשות כן, רצוי להתייעץ מראש עם עורך דין לענייני עבודה. יש להודיע מראש למעביד כי אין יכולת לעמוד בתנאי עבודה אלו – שלא נוצרו באשמת העובד, ובהתאם לנסיבות שנוצרו בלבד. אילו המעביד מסרב לשלם דמי פיצויים עקב ההתפטרות והעובד עומד בתנאים הדרושים, ניתן לתבוע זאת בבית דין לעבודה.