משרות שבהן ניתן לקבל "כסף שחור" שאינו מדווח במס כמו למשל כשניתן תשר למלצר והרשויות אשר מודעות לכך אינן דורשות זאת במפגיע, יכול להיות שניתן לנצל את ההכנסה הזו כדי לחסוך וליצור "תנאים סוציאליים אלטרנטיביים".
בעוד שישנם מעסיקים אשר עושים שימוש בתשרים שקיבלו המלצרים במסעדתם לטובת צרכי המסעדה, מלצרים שהרוויחו את לחמם בטיפים בסכומי עתק יחסיים אינם משלמים מס על ההכנסה הזו, ויכולים להשקיע זאת בתנאים הסוציאליים שאינם מקבלים, דוגמת תכנית פנסיה או דמי ביטוח תאונות בתכנית דומה. אולם מה כאשר המשכורת המדווחת קטנה פי כמה וכמה מן הסכום המציאותי שאותו המלצר מקבל? פסקי דין קודמים מראים שגם הכנסות שלא עברו דרך קופת המעסיק יכולות לשמש כסכום הכולל ממנו נגזרת קצבה.
קצבת תלויים
פסקי דין קודמים מראים, שיש לשלם את קצבת התלויים מתוך הכנסות עבודה שלא דווחו ואינן מבחינת הכנסת עבודה בעיני בעל המסעדה המעסיק, כלומר – סכום הקצבה יכול לגדול בהתאם לסכום ההכנסה הבלתי מדווחת גם אם ההכנסה אינה מאותו המעסיק. מבחינת הביטוח הלאומי, ישנה חשיפה לכמות תביעות גדולה מקהל מקבלי הטיפים. יחד עם זאת, עמדת היועץ המשפטי לממשלה שביקש לראות בתשרים הכנסה מדווחת לא התקבלה.
מהותו של הטיפ למלצרים
לא ברור מה השפעת הפסיקה על קצבאות שונותבמידה שיתקבל פסק דין לגבי דיווח על תשרים במערכת, הרי שצריכה להיות השפעה בכך גם על קצבאות הנכות, דמי פגיעה, דמי אבטלה ודמי לידה. כרגע, לא ברור מה תהיה ההשפעה על אלו ומתי תחול. בינתיים, רצוי לתעד את שיעור הטיפים הנכנסים. הכללת הטיפים בבסיס קצבת המלל תהיה טובה בעיקר לחישוב הקצבה לביטוח לאומי.
במידה שיהיה צריך לדווח על תשר
אם ההכנסה מתשר תסווג כהכנסה ממשלח יד, על המלצרים יהיה לפתוח תיק במס הכנסה ידרש מהעובדים הללו לשלם מס ערך מוסף. המסים ישולמו באופן עצמאי ותהיינה השלכות לא פשוטות לסיווג ההכנסה הזה לפי סעיף 2-2 לפקודת מס הכנסה שאינה משולמת בידי המעביד.
ומה לגבי התנדבות?
גמלה בגין התנדבות אשר נבעה מאירוע של התנדבות משולמת בכל מקרה גם אם כעצמאי על פי הגדרה לא שולמה אף מקדמה. מספיק שאדם יהיה רשום כעצמאי כדי להחזיק בזכות לקבלת הגמלה. הבעייתיות הכרוכה בכך ידועה ועדיין לא נפתרה.