מגזין נדל"ן ומקרקעין
דגשים בנושא חוזה קבלנות בנייה
- מערכת האתר
- |
- 1/3/13
- |
- 12:10
- |
- 2514 צפיות
-
מערכת היחסים של קונה נכס מול קבלן מושתת למעשה על החוזה מול הקבלן. על החוזה להכיל את כל הנספחים האפשריים, על מנת להבטיח ביצוע יעיל של עבודתו ולשביעות רצונו של מזמין העבודה. החוזה יכלול את הצעתו של הקבלן, את תנאי החוזה לביצוע מבנה ע"י הקבלן, את המפרט הטכני, את כתב הכמויות, התוכניות ותנאים מיוחדים. נוסף לאלו, יצטרף גם נספח 1 (טופס להגשת הצעות או להשתתפות במכרז). המחלוקות מתחילות לצוץ בעקבות מהותו של קבלן (ע"פ סעיף 1 לחוק חוזה קבלנות תשל"ד 1974 נקבע כי הקבלן אינו העובד הישיר של מזמין העבודה).
הגדרה מדויקת של העבודות שהוזמנו
הגדרה ברורה של כל מה שצריך להיות כלול בעבודות הקבלן כולל מה שאינו אמור להיות עשויה להסיר עננים רבים שעלולים להעיב על הפרויקט והרבה פעמים גם מבהירים בשלב מאוחר יותר את העמימות הזו בעת דיון בערכאות משפטיות או בגישור ובוררות – כאשר הגורמים הדנים בהם אינם בעלי ידע טכני בעצמם. כך גם חשוב לחשב את בסיס התמורה המוסכמת על פי החוזה לכל שלב ושלב בעבודה.
תמחורן של עבודות שנוספו
אופן תמחור העבודות שנוספו יכול להיעשות במספר דרכים, כשכל אחת מהן יכולה להיות בעייתית. הדרך הראשונה והמקובלת היא תמחור באמצעות מחירון ידוע וקבוע מראש – החיסרון הוא תמחור של עבודות שלא כלולות באותו מחירון. כמו כן, המחירון לא יהיה רלוונטי אם חישב עבודות שמחירן נקבע אולם לכמויות קטנות. כך אם תגדלנה הכמויות התמחור לא יהיה בהתאם (העלאת כמות הפועלים, רכישת חומרי גלם בכמויות יקרות יחסית ועוד). ישנן עוד דרכים כמו "גב אל גב" וכן קביעת דרך הפעולה לחישוב המחיר מראש.
הכרעה במחלוקות בחוזה
הדרך הטובה ביותר לפתירת מחלוקות היא פשוט למנוע אותן, והדרך לכך היא באמצעות עורך דין חוזים. רצוי להסתייע בעורך דין אשר בקיא בדיני חוזים לבנייה, כדי שיוכל להוסיף ולחדד מן הידע שלו הקיים בנושא ולהקיף את כל הסיכונים האפשריים לצד אותו הוא מייצג בחוזה.