לכל שותף במקרקעין ישנה זכות לפרק את השותפות בכל עת על פי סעיף 37 א´ לחוק המקרקעין. זה יכול להיות גם התנאי היחיד, מבלי לדרוש או לקבל סעד פירוק השיתוף. ישנן דרכים שונות לפירוק השיתוף כחוק לפי זכותו ברכוש.
לדוקטרינת תום הלב ישנו חלק של ממש כאשר דנים בבית המשפט בפירוק שיתוף במקרקעין. למרות שישנו עיקרון מנחה שבגינו כל שותף יכול לצאת מזכותו במקרקעין בכל עת, עדיין ישנם תנאים שעומדים וקיימים וחייבים להיות ממולאים על מנת שהשותפות אכן תבוא על סיומה. העיקרון שעומד מאחורי הזכות לפרק את השותפות בכל עת נובע ככל הנראה מעצם הבעלות על המקרקעין – ומן הזכות הטבעית במכירת החלק בשותפות כדי להפרד מן הרכוש בכל עת שיחפוץ, אולם הינו מחויב לתנאי תום הלב.
פירוק בדרך של חלוקה בעין
דרך אחת לפירוק השיתוף היא על פי חלוקה בעין לפי סעיף 39 א' לחוק. כל פי עיקרון זה בזמן החלוקה של המקרקעין כל שותף יזכה בחלקו לפי יחסיותו. במידה ועולה הצורך , בית המשפט יהיה רשאי לפי סעיף 39 ב' לחלק את השותפות בין כולם באופן שווה, כך שיחולו בין השותפים תשלומי איזון בהתאם. 
איך מתבצעת חלוקת מקרקעין ?
פירוק באמצעות חלוקה
החלוקה בעין תתבצע במקרה שבו המקרקעין ניתן לחלוקה. אילו החלוקה אפשרית רק באמצעות תשלומי איזון, בית המשפט יהיה רשאי לחייב באמצעות שיטה זו ולצוות גם על רישום זיקת הנאה במקרה הצורך, בין החלקות.
פירוק באמצעות מכירה
אילו המקרקעין אינו ניתן לחלוקה ובית המשפט נוכח לדעת כי החלוקה עלולה לגרום הפסד ניכר לשותפים – מקרה אותו רצוי להטיל לייצוג בידי עורך דין מקרקעין, הרי שהמקרקעין יפורקו בדרך של מכירת מקרקעין וחלוקה של הפדיון.
מקרים מיוחדים בפירוק מקרקעין
יאלו רק לאחד השותפים הייתה מניעה לחלוקה בעין ויש לו בנוסף מקרקעין הגובלים בחלקו המשותף, אולם הסכים לפירוק, הרי שחלקו יצורף למקרקעין הגובלים ויחולקו לפי זה. בנוסף, אילו הייתה מניעה לחלוקה בעין לקצת מן השותפים האחרים יכולים לשלם לשותפים אלו כפי שהיו יכולים להרוויח אילו היו מוכרים לפי סעיף 40 את המקרקעין.