תושבים רבים אשר חיים במקביל על הקו בין ישראל ובין חו"ל תוהים לעצמם האם הם אכן צריכים לשלם מס הכנסה או שלא. ובכן יש כללים ברורים בנושא זה כלפי מה שנחשב נישום לצרכי מס ומי שלא.
לצורך העניין, רצוי לדעת כי רק מי שמוגדר תושב ישראל לפי מס הכנסה, ייגזר ממנו מס הכנסה בפועל.
אין חשיבות למי שמשרד הפנים קורא לו תושב ישראל
ראשית כל, רצוי לדעת כי תושב ישראל לפי מס הכנסה אינו זהה במשמעותו לתושב ישראל לפי משרד הפנים. בעוד במשרד הפנים יש דקויות כמו תושב קבע, תושב ארעי, ויזת מבקר וכדומה, הרי שלפי מס הכנסה אם חייכם מתקיימים בארץ כבר תקופה וזהו מרכז חייכם, הרי שאתם רשאים להיקרא תושב ישראלי.
ומהו מרכז חייכם נחשב לפי מס הכנסה?
לפי הגדרות מס הכנסה, מרכז חייו של הנישום משמעו כי הנישום הוא בעל חיים מלאים בארץ מבחינת משפחה, חברים, עבודה, בילויים וכולי. האדם קם בבוקר והולך לישון רק בישראל ולא בשום מקום אחר. אם אתם ישראליים בערך שחייים על הקו בין ישראל וחו"ל ויש לכם משפחה גם פה וגם שם, יש פה בעייתיות מסויימת שכדאי לפנות בגינה אל עו"ד לענייני מיסים. שכן יש בנושא דקויות שקשה לעמוד עליהן במאמר קצר זה. רק נאמר כי אם אין לכם תעודת תושב ארץ חו"ל ובכל זאת יש לכם מרכז חיים לפי ההגדרה גם שם וגם פה, יתכן שתצטרכו לתבוע את זכותכם שלא לשלם בארץ, אם אתם כבר משלמים שם מיסים.
האם אני נחשב תושב ישראל לצורכי מס?
ואם יש תעודת תושב של חו"ל?אם בכל זאת התקבלה בקשה לתשלום מס הכנסה מנישום שחייו כבר אינם בישראל, והוא מבקר בארץ לעיתים רחוקות בלבד ומפעם לפעם ובכל זאת הוא קיבל דרישת תשלום, הרי שעליו לבקר במס הכנסה, לאחר היוועצות עם עו"ד בנושא, ולהראות את תעודת תושב הארץ הזרה שבידיו. ברגע שמחזיקים תעודה כזו, משמעה כי האדם חי בארץ אחרת, מרכז חייו והוויותו אינם בחו"ל ולכן גם בחו"ל נגבים ממנו מיסים. אי לכך הוא פטור מתשלום מיסים בארץ.