גם פרידה בין עובד למעביד צריכה להיעשות באופן מכובד ובהתאם לחוק- לא רק קליטתו למעגל העבודה והעסקתו. בארגונים הגדולים ישנן מחלקות משאבי אנוש שבקיאים בתהליך, אולם בעלי עסקים קטנים ובינוניים לרוב עושים זאת שלא כשורה וחשופים לתביעות.
פיטורי עובדים אינם מעידים בהכרח על חוסר שביעות רצון מטעם המעביד, אלא פעמים רבות מאפשרים למעביד לנשום לרווחה או לפחות לשרוד באופן כלכלי תוך צמצום מכסת העובדים והחלת שינויים ארגוניים לצורכי ייעול. בתוך כך, הזכויות החוקיות וגם הזכויות הסוציאליות של העובד עלולות להירמס באופן גס כשהזכויות החוקיות והסוציאליות של העובדים המפוטרים הן למעשה הוראות וחובות על פי חוק - לא המלצות. החוק במדינת ישראל בא להגן על העובד מפני מי שיש בידו כוח לקבל החלטות לגביו – וכדי להבין איך ניתן "לעבור את הפיטורין בשלום" ועל פי החוזה שנחתם מול העובד, יש להתייעץ עם עורך דין עבודה.
תום לב – מושג בסיסי בפיטורין
כפי שהעובדים אמורים לנהוג בתום לב במהלך העסקתם ולא לחתור תחת מעסיקו, כך גם המעסיק נדרש לתום לב, כשהמעביד מגדיר מה הנורמות והערכים שמקום העבודה מייחס להם חשיבות גבוהה. באופן זה, העובד ידע בדיוק אילו נורמות או עקרונות הופרו, ותחושת העוול עשויה להיחסך ממנו. זו הסיבה העיקרית שמובילה עובדים לשעבר לתבוע את המעסיק, והתביעה דורשת לרוב סעד נזיקי בחיוב פיצויים כספיים.
איך לפטר עובד?
הודעת פיטורין מוקדמתחשוב לדעת, כי החוק רואה בהודעה מוקדמת לפיטורין משמעות גדולה, ולכן מחייב בה בהתאם לותק העובד. על פי סעיף 8 לחוק הודעה מוקדמת בפיטורין מחייב לתת אישור בכתב על תחילת ההעסקה וגם על סיומה. מעסיק שלא מסר את ההודעה בתוך 14 ימים מיום ההעסקה האחרון של העובד יהיה צפוי לקנס מנהלי מצטבר.
חובת השימוע
בתי הדין לעבודה תופשים כיום התנהגות הוגנת וסבירה כלפי העובד, אם נערך לו שימוע – גם אם אין זה מחויב על פי החוזה. למעשה, חובת השימוע חלה כמעט על כל סוג של פיטורין – בין אם נבעו מתחום משמעת, צמצום או תפקוד, בין אם נעשו במקום עבודה ציבורי או פרטי או בין אם העובד שעתי, קבוע, חודשי או זמני. גם קיום הליך פגום לשימוע נחשב סיבה לקביעה כי הפיטורין נעשו שלא כדין.