בעבר זה לא היה נהוג, אך כיום זהו עניין מקובל ביותר שגברים יכולים לצאת לחופשת לידה כמו כן. רק מה? אליה וקוץ בה שכן החוק אינו מתיר לשני בני הזוג להיות בחופשת לידה, ואם הגבר מחליט לצאת לכזו, על האישה להחליט מראש ולהסכים לקצר את שלה.
החוק לגבי חלוקה של חופשת הלידה בין הגבר והאישה נכון ותופס גם על שכירים וגם על עצמאים. החופשה צריכה להילקח עד 6 שבועות מיום הלידה ובתנאי כאמור שהאישה החליטה לקצר את חופשת הלידה שלה לטובת העניין. בנוסף, לפי החוק, מעתה לא רק הנשים זכאיות לדמי לידה בעת חופשת הלידה, אלא גם גבר שהחליט להשתמש בזכות זו ולצאת גם הוא לחופשת לידה.
כיצד מעבירים את זכות חופשת הלידה לגבר?
בכדי שגבר יוכל להיות זכאי לדמי הלידה וחופשת הלידה, על האישה להיות זכאית לתשלום דמי לידה ל-12 שבועות לפחות כתנאי ראשוני. בנוסף, על האישה להצהיר בכתב כי היא מסכימה על קיצור חופשת הלידה שלה בתמורה לחופשת לידה לבן זוגה. כמו כן, יש להוכיח כי אכן האישה חזרה לעבודה, וכי העובד בין שהוא עצמאי ובין שהוא שכיר שילם קודם לכן דמי ביטוח לאומי כנדרש בחוק. האם הגבר יכול לקבל חופשת לידה?
החוק מתגמש לטובת המיניםכאמור חידוש חופשת הלידה גם עבור הגבר, הוא חידוש מן השנים האחרונות שנובע מן הרצון ליצור כמה שיותר שיווין בין הגבר והאישה בכל תחומי החיים. מדובר בזכות שאמורה לסייע לאב הטרי להתקרב לתינוק שנולד ולסייע לאם לשוב לאיתנה ולקריירה שלה שנקטעה בשל הלידה. יחד עם זאת, גם במקרה זה יש תקנות, חובות וזכויות, ובכלל זאת גם מתן חופשת לידה ללא תשלום.
ומה קורה שלא מקבלים דמי לידה או שהאשה מפוטרת בשל החל"ד?
במקרה שבו אישה פוטרה בשל בחירתה לנצל את מלוא חופשת הלידה שלה או שלא התקבלו דמי לידה כפי הנדרש בחוק לגבר או לאשה שיצאו לחופשת לידה, יש לכם זכות לדרוש זאת מן המעביד. איך עושים זאת ומהם חידושי התקנות והחוקים בנושא, תוכלו לבדוק לעומק באמצעות עו"ד לענייני עבודה המתמחה בעניינים הללו.