הערת האזהרה בטאבו מפרטת התחייבות, שמשמעותה היא התחייבות של בעל הנכס לבצע עסקה במקרקעין או הערת אזהרה שבה בעל הנכס התחייב שלא לבצע עסקה בנכס. כך הקונה הפוטנציאלי יודע מה מצב הנכס שהוא ירכוש במיטב כספו.
לרוכש ישנן זכויות במקרקעין שמוגנות באמצעות הערת האזהרה שרשומה בטאבו – מאגר הנכסים שבו הנכס רשום. האזהרה תופיע לאורך הזמן מאז כריתת חוזה המכר ועד לזמן רישום הזכויות בנכס בטאבו. זאת, משום שבעסקאות מקרקעין – בשונה מעסקאות טובין, יש פרק זמן ארוך שבין מועד רכישת הזכות ובין מועד רישום הזכויות על שמו של הקונה ומועד קבלת החזקה בו. ההליך האחרון יסיים את עסקת מכר המקרקעין.
מטרה עיקרית של הערת אזהרה
יש כמה מטרות לכתיבת הערת אזהרה אולם הסיבה העיקרית לפי סעיף 126 לחוק המקרקעין – מעבר לכך שהיא מעניקה הגנה על האינטרס של רוכש הנכס מפני עסקאות סותרות או נוגדות באותו הנכס. הרישום – מקומו להראות כי קיימת זכות בנכס שאמורה למנוע מן האחרים להקלע מסיבה כל שהיא לפעולה חופפת.
משמעות אי רישום הערת אזהרה
מטרה נוספתמטרה נוספת לרישום הערת אזהרה לצד הרישום על הנכס היא מניעת עריכת עסקה נוספת על ידי בעל הנכס עם אדם אחר. ניתן יהיה להתקשר עם אדם אחר מאשר האדם שעימו נעשתה כבר עסקה רק על פי צו בית המשפט, לפי סעיף 127 א´ לחוק המקרקעין בו כתוב כי לא תיעשה עסקה סותרת לכך כל עוד ההערה לא נמחקה.
ניתן לרשום קונה פוטנציאלי נוסף
גם לאור קביעת סעיף 127א´ בחוק המקרקעין בו נקבע כי אין לרשום הערת אזהרה סותרת את תוכן הערות האזהרה, עדיין העסקה הזו תסתיים לאחר שיערך רישום בטאבו על שמו של הקונה. עדיין ניתן לרשום בהערה נוספת את הקונה הפוטנציאלי הנוסף, כיון שלא מדובר עדיין על עסקה. יחד עם זאת, אם ישנן טענות של הקונה כלפי המוכר או להיפך, יש לפנות לבית המשפט באמצעות עורך דין ולא ללשכת המקרקעין.
כל אחד רשאי לפנות ללשכת רישום המקרקעין
כל אדם יכול לגשת ללשכת רישום המקרקעין, ותמורת תשלום של בולי הכנסה ניתן לקבל פירוט מלא – מי הם בעלי הדירה. הקונה הזהיר יבדוק אם ישנה משכנתה על הדירה, אם ישנם עיקולים על הזכות בדירה או אם ישנה התחייבות כלפי קונה אחר.