ראיון עבודה הוא אחד המצבים המביכים והמלחיצים שעומדים בפנינו, אנו שוקלים מה לעשות, איך להגיב, מה לומר ואפילו איך להתלבש. אך האם יש שאלות שאינן חוקיות לשאול בראיון עבודה? מראיינים, המאמר הבא הוא בשבילכם
אדם אשר מנסה להשיג משרה מסויימת, מגיע לרוב לראיון עבודה כאשר הוא התכונן כבר בבית ויודע פחות או יותר מה הוא הולך להגיד, ומעריך את הסיטואציות בהן הוא יעמוד. השאלות שהמראיין ישאל אמורות לבדוק איזה עובד אתה, אחרות יבדקו ויעסקו בנתוניך האישיים, ובכלל, הראיון הוא סוג של מבחן אופי למרואיין. מכיוון שהאדם שהגיע לראיון העבודה מגיע לרוב בעמדה פחותה, יש נטייה לכולנו לענות על השאלות שמופנות אלינו, לעיתים בלי לדעת שהן אינן חוקיות.
הרצון והאסון
ישנו רצון של כל אדם שמגיע לראיון עבודה, להרשים את האדם שמראיין אותו. השאלות שנשאלות הן בדרך כלל לגיטימיות, אך ישנן שאלות שאינכם מחוייבים לענות עליהן, והן אינן חוקיות. אנשים רבים מעדיפים לא ´להרוס את סיכוייהם´ בכך שישאלו את המראיין שהשאלה היא לא במקום.
ראיון עבודה - יש שאלות שאסור לשאול
אסור לשאול
ובכן, נשאלת השאלה מה אסור לשאול בראיון העבודה. במדינה יש שני חוקים אשר מאוד קשה לאכופם, אבל טוב לדעת אותם. חוק שיויון ההזדמנויות בעבודה הוא אחד מהם והוא קובע שאסור לעשות אפליה בעקבות מעמד אישי, מוגבלות או נטייה מינית, וכמו במקרים רבים שנשאלו נשים אם הן בהריון או מתכננות הריון בקרוב. החוק בנוסף גם אוסר על שאלה בנוגע לדת, גע וכדומה, ואפילו מהו גיל המרואיין. החוק הנוסף נוגע למידע הגנטי אודות אותו אדם ואסור לשאול או לבקש ממנו לספק מידע זה.
יש פיצוי
מעסיקים שמפלים אנשים טרם כניסתם לעבודה צפויים לקנס על פי החוק של 50,000 שקלים, זאת כמובן לאחר הוכחה שהם אכן ביצעו שיקולים מפלים בראיון העבודה. מעסיקים צריכים להיזהר לשאול שאלות כאלה, אפילו אם היו צריכים לשאול אותן בכדי לדעת אם המועמד מתאים ספציפים לתפקיד אותו הם מחפשים.
קראו עוד על דיני עבודה: