חוק זכויות שוכר ומשכיר בא לאזן בין זכות השוכר לדיור נאות ובין זכות הקניין שבידי המשכיר, ולשמור על חלופה הוגנת עבור מי שאינו מעוניין או מסוגל לרכוש דירה בבעלותו או להתגורר בדירה שלו.
שוק השכירות במדינת ישראל הוא גדול באופן יחסי, ואל בתי המשפט מגיעות תביעות רבות בעניין שוכר – משכיר. זאת, על אף ההסכם שעליו נהוג לחתום לפני הכניסה לדירה. מרבית מן ההסכמים נחתמו כלאחר יד בנוסח הסטנדרטי שניתן למצוא ברחבי הרשת, וממעיטים בחשיבות התאמת ההסכם – הוספת והשמטת סעיפים בהתאם כדי לשמור על האינטרסים של שני הצדדים ולטפל בכל מצב עתידי אפשרי.
הצעת חוק להסדרת שוק השכירות בישראל
הצעת החוק מגדירה מהי דירה נאותה עבור מגורים, וקובעת כי עליה להכיל מים זורמים, נקודות גישה לחשמל ופתחי אוורור. ההצעה מוסיפה כי לשוכרים תהיה זכות לדרוש חוזי שכירות לתקופה של 3 שנים ואילו המשכירים לא יהיו יכולים להעלות את שכר הדירה ביותר מ-2% לשנה. לפי ההצעה ישנה הסדרה למועד עזיבת השוכר את הדירה, מה התנאים אילו הבעלות עוברת לאדם אחר ומהי הפרת החוזה.

הגנה על זכויות השוכר
הגבלת תוספות הנדרשות מן השוכרלפי הצעת חוק קודמת, יש להגביל את התוספות שמשכיר דורש מן השוכר כמו פיקדון – אשר לא יעלה על סכום של חודש שכירות אחד עבור שנת שכירות, שיק ביטחון או שטר חוב לביטחון – וגם האחרון יוגבל לארבעה חודשי שכירות – ובתנאי להסכמת השוכר לכך בחוזה השכירות. הצעת החוק הזו התקבלה, ובה מוגבלים כיום דמי העלאת סכום השכירות מדי שנה עד ל-5%. אילו ישנן הצדקות להעלאה גבוהה מזו של דמי שכירות כמו למשל כניסת שוכר נוסף לדירה, שיפוץ ושדרוג הדירה או בעקבות דבר מה אחר – החוק יתיר זאת.
ומה אם ישנן השגות בנושא?
במידה שישנן השגות בדבר צידוקים לפעולות או לדרישות של המשכיר או השוכר, רצוי להתייעץ עם עורך דין מקרקעין שבקיא בתחום. אחד המקרים הנפוצים המגיעים אל שולחנות אנשי התביעה הוא עיכוב של דמי השכירות כלפי המשכיר אם האחרון משתהה בתיקון הנכס.
חוק ייעודי שמסדיר יחסי שוכר – משכיר
כל עוד לא קיים חוק ייעודי שמסדיר את יחסי השכירות ואת הזכויות של כל צד, ישנן פרצות רבות וצורך להתייעץ עם עורך דין כדי להבין מה הם הצעדים האפשריים שניתן לנקוט בנושא כדי להשיג את המטרה.