במקרקעין ישנה עסקה אשר נקראית בשמה המקצועי ´העברה ללא תמורה´, או אם תרצו, עסקת מתנה. מה הדרך לביצוע ההעברה וכיצד עושים זאת? ננסה לתת את התשובה
במקרקעין בישראל מתקיימות מאות, אם לא אלפי עסקות בכל יום, כאשר חלק מהן נושאות את הכותרת: ´עסקה ללא תמורה´. גם בעסקה הזו יש חוזה ושלב קנייני, הכל בהתאם כמובן לסוג הנכס. הקניית נכס במקרקעין חייבת להיות ברישום שכויות בלשכת המקרקעין. כל עוד הההעברה לא נרשמה, ועל שמו של מקבל המתנה, היא לא תיחשב והוא לא יוכל לקבל את המתנה. כל עוד מקבל המתנה לא נרשם כאדם שאמור לקבלה, הכל מתנהל בשלב ההתחייבות למסירת המתנה, ב´חוק המתנה´ יש הוראה שייחודית רק לחוק זה, האומרת שהמתחייב לתת מתנה יכול לחזור בו.
עמדת בית המשפט
בעיקרון, רוב השופטים הולכים באותה הדרך, והיא שהמשמעות של ייפוי כוח בלתי חוזר הוא שווה ערך לוויתור על ההחזרה של מעביר המתנה. אם האדם שמעניק את המתנה חתם על ייפוי כוח שהוא בלתי חוזר, הוא לא יכול לחזור בו, אפילו למרות הסעיף בחוק המתנה שמאפשר למעניק המתנה להתחרט.
עסקת מתנה - רק כאשר עבר נכס ללא תמורה כלל
העברה ללא תמורה
במקרקעין, הפירוש של העברה ללא תמורה היא הקניית נכס מצד א´ לצד ב´. כלומר, העברת זכויות על מקרקעין. דירה, יחידה, מחסן, חלק מדירה, ללא תמורה. אפילו אם מדובר על סכום זניח, העסקה מבוצעת כעסקת מתנה, ללא תמורה. גם אם מדובר בסכום זניח שאינו קשור בכלל לסכום אותו היו משלמים בעסקה רגילה, הרי שאין מדובר יותר בעסקת מתנה ומדובר באירוע מכירה רגיל.
מס הכנסה
השאלה שנשאלת היא מה קורה עם מס ההכנסה במקרה כזה. בחוק יש פטור לרכישות ללא תמורה עבור על נכס, אבל אך ורק על עסקה שהוכח שהיא ללא תמורה. אפילו אם התמורה היא מזערית ממש, חישוב המס יהיה על פי ערכו האמיתי של המס.
קראו עוד על נדל"ן ומקרקעין: